Ammonium sulfat: Manfaat kestabilan alam sekitar

Pada 11 Disember, ammonium sulfat pasaran stabil. Shanxi ammonium meluas harga 500 ~ 550 Yuan (t harga, sama di bawah), berbanding dengan bulan sebelumnya, meningkat 30 ~ 50. Pada masa ini, but musim sejuk, perolehan baja sebatian loji dan bahan mentah juga adalah tidak sesuai, urea, menurun, tetapi kerana salah satu daripada jenis bernitrogen baja ammonium sulfat adalah agak stabil, Inilah sebab kenapa? Tinjauan mendapati bahawa sifat-sifat baja ammonium sulfat, tetapi pengeluaran, kapasiti, harga, dan sebagainya adalah tertakluk kepada kesan alam sekitar ini.

Kapasiti dan perlindungan alam sekitar

"Pengeluaran di China telah mula digunakan dalam ammonia dan asid sulfurik dan ammonium sulfat, tetapi 'Dua belas lima', dengan pecutan Kebangsaan perlindungan alam sekitar, penjimatan tenaga dan pengurangan pelepasan, penambahan hasil sampingan ammonium sulfat. Pengeluaran domestik ammonium sulfat hasil sampingan daripada hampir semua datang daripada industri-industri lain, supaya ia boleh disebut sebagai anak syarikat industri. Hasil sampingan daripada sumbernya yang utama untuk caprolactam, coking hasil sampingan tumbuhan, hasil sampingan penapaian loji-loji janakuasa, loji-loji kimia yang dihasilkan dan produk asid cyanuric lima kategori, jumlah kapasiti pengeluaran tahunan sebanyak 12.5 juta tan. "Tao Liu Shandong Hong pada analisis kimia industri Kumpulan, berkata.

"Menjelang 2012, ammonium sulfat pengeluaran datang terutamanya daripada sektor coking di negara kita. Caprolactam coking-gred, peringkat dan lain-lain tahap, dan 52% dan 18% ammonium sulfat pengeluaran. Pada kebelakangan ini, dengan pertambahan permintaan bagi yang mesra alam, pemanis, kimia desulphurization kuasa itu sebilangan besar daripada FGD dibina hasil sampingan ammonium sulfat pengeluaran meningkat, maka skala gred caprolactam gred Coke, dan lain-lain tahap keupayaan untuk 4:4:2. "Penganalisis industri berkata.

Orang dalam industri berkata, dengan perlindungan alam sekitar yang semakin ketat, loji janakuasa dan kapasiti pengeluaran loji kimia desulfurization hasil sampingan ammonium sulfat akan terus meningkat.

Kelebihan harga mesra alam

Pada tahun 2015, dengan peningkatan perlindungan alam sekitar, yang gagal untuk lulus Coke hijau perusahaan telah menderita lebih teruk menggantung pengeluaran untuk pembetulan, beberapa perusahaan Coke kecil terpaksa menghentikan pengeluaran, dan besi dan keluli industri, mengurangkan permintaan Coke, coke perusahaan bergelut pusingan pengeluaran yang terhad. Adalah sangat rendah, terutamanya lewat bulan Ogos dan awal September, perusahaan Hebei operasi kadar dalam kadar operasi loji coking tahap ammonium dan sekitar Coke hanya 20% ~ 70% untuk tempoh kira-kira setengah bulan; 10-11 bulan, besar coking syarikat-syarikat yang beroperasi kadar kurang daripada 85%. "Pengeluaran perusahaan Coke, ammonium sulfat dan pengeluaran yang rendah. Sebagai coke perusahaan hidup sukar, apabila keluar tamat atau menghadkan penghasilan mesej di loji coking, ammonium sulfat harga akan meningkat. "Penganalisis industri berkata.

Eksport meningkat kerana alam sekitar

"Struktur penggunaan adalah eksport utama ammonium, baja dan logam. Major digunakan secara langsung, penyemperitan, granulation dan baja digunakan dalam, pengeluaran baja, sedikit digunakan dalam tekstil, kulit, perubatan dan sebagainya. Sebagai satu aliran baja, ammonium sulfat juga menikmati beberapa dasar keutamaan dalam industri baja, seperti konsesi tarif dan sebagainya; dan segi import dan eksport dasar, ammonium sulfat dan produk mesra alam bebas cukai eksport, amat menyokong perkembangan industri ammonium sulfat. Ammonium sulfat eksport kebanyakannya dieksport ke Asia Tenggara dan kawasan-kawasan lain, pengeluaran dalam Negeri telah meningkat dengan ketara dan permintaan pasaran antarabangsa, eksport meningkat. Eksport dijangka pada tahun 2015 atau pengeluaran domestik 50% ~ 60%. Eksport ke tahap tertentu, memudahkan kontradiksi di antara penawaran dan permintaan dan harga yang melambung. "Penganalisis industri berkata.

Dari 1 Disember 2008, Negeri menggunapakai polisi zero-tariff di ammonium sulfat eksport, adalah salah satu produk zero-tariff beberapa produk baja kimia. Eksport ammonium sulfat mengekalkan pertumbuhan di China tahun kebelakangan ini, terutamanya pada tahun 2015 ammonium sulfat eksport harga meningkat. Menurut data Kastam, bulan Januari-Oktober, China eksport kumulatif 4.1503 juta tan ammonium sulfat, sehingga dari 3.2983 juta tan dalam 2014 1 Oktober 852,000 tan, peningkatan sebanyak 25.83% dan ammonium Januari-Oktober tahun ini purata eksport harga $ 132 126.33 daripada $ dolar 5.67 dalam tempoh yang sama tahun lepas, atau 4.49%.

Analisis industri, ammonium sulfat yang mendapat manfaat daripada produk yang mesra alam, eksport meningkat sokongan daripada dasar kebangsaan industri perlindungan alam sekitar. Ammonium sulfat boleh keluar dari pasaran bebas daripada jenis lain lemak.