Ammonium sulfat: Baik tiga boleh meniup Pemanas industri?

Sejak akhir Julai, mutasi pasaran ammonium sulfat, dan bukannya trend kenaikan pertama setengah tahun jatuh ke dalam, terutamanya harga di kawasan tempatan seperti Hebei, Shanxi, penurunan tertinggi sehingga seratus. Ini juga membawa kepada industri kuat terhadap aliran ammonium sulfat pada separuh kedua. Daripada baja, Nadir bumi dan permintaan pasaran eksport dalam tiga utama positif ammonium sulfat, boleh meletakkan ammonium sulfat industri kembali di landasan yang betul?

Berita pertanian untuk meningkatkan permintaan

Besar penggunaan baja ialah ammonium sulfat. Menurut statistik yang tidak lengkap, ke atas beribu-ribu syarikat pengeluaran baja sebatian di China, lebih daripada 32 juta tan pengeluaran tahunan. Terutamanya di wilayah Shandong, Jiangsu, Hubei dan Henan. Dalam kebelakangan ini, dengan kenaikan arang batu, Shanxi, Xinjiang, Inner Mongolia, Liaoning dan Provinsi-provinsi lain untuk membina dan memulakan operasi beberapa syarikat baja kimia, permintaan untuk ammonium sulfat bertambah dengan pesat dan menjadi kuasa utama penggunaan domestik ammonium.

Menurut Syarikat Henan Syarikat pengegasan arang batu Wilayah Henan, caj pengeluaran, semasa proses kompaun baja, kekuatan mampatan dan bulat-grained untuk memperbaiki Granules-bersama baja, Cucian beban untuk mengurangkan proses pengeluaran, untuk menambah 0.05 tan setiap tan baja sebatian ammonium sulfat, lebih digunakan dalam pengeluaran sulfur baja ammonium sulfat, ammonium sulfat 1.5 juta tan tahun ini permintaan. Plus sebahagian daripada terus penggunaan baja nitrogen, ammonium sulfat baja industri permintaan pada tahun 2015 di China dijangka melebihi 2 juta tan.

Pada tahun 2015, cukai duti eksport bersepadu Tahunan kadar n dan p. Pelaksanaan dasar ini, kondusif untuk meningkatkan jumlah eksport dan harga baja. Datang Ke qi di Inner Mongolia gas arang batu Syarikat pengurus perniagaan Liu percaya bahawa Promosi Eksport baja ammonium sulfat akan membentuk satu asas yang baik.

"Mengikut pengiraan kami, eksport baja kimia off-season masa tahun yang amat kecil, oleh itu, nitrogen dan fosforus eksport tarif telah menurun dengan ketara dari tahun sebelumnya, terutama dalam tahun-tahun kebelakangan konteks Antarabangsa pertumbuhan permintaan terhadap baja, baja eksport dijangka terus berkembang di China, ia juga akan menarik ammonium sulfat industri pemulihan." Datang Ke qi di Inner Mongolia gas arang batu Syarikat pengurus perniagaan Liu Jie berkata.

Pertama, pada pertengahan tahun ini yang dinyatakan dengan jelas, dalam konteks kemelesetan ekonomi terus mengukuhkan pertanian sebagai asas, promosi pendapatan petani beransur-ansur, meningkatkan pengeluaran makanan, memperluaskan kawasan. Atas dasar ini, mengukuhkan pentadbiran pertanian ekologi, promosi baja bio-organik, menyediakan perlindungan asas permintaan baja yang terus berkembang. Dan dengan negara "duka" strategi yang dilaksanakan melalui mengambilkira ciri pelbagai output seperti modal, teknologi, produk, mempromosikan industri baja kimia China di pasaran antarabangsa untuk meningkatkan daya saing di pasaran antarabangsa, sekali gus lagi peningkatan eksport meredakan kapasiti pengeluaran lebihan domestik, memandu secara tidak langsung permintaan secara besar-besaran ammonium sulfat, membantu industri untuk mengambil kuasa utama yang lain pada masa akan datang.

Pertumbuhan eksport, kuasa dari cangkuk

Menurut statistik Kastam, domestik ammonium sulfat mengeksport pertumbuhan dalam beberapa tahun kebelakangan. 2013 ammonium sulfat eksport 2.833 juta tan, 49% daripada jumlah pengeluaran domestik tahun 2014 domestik ammonium sulfat eksport berjumlah 4.155 juta tan, lebih 59% daripada pengeluaran domestik, 10% berbanding dengan tahun sebelumnya. Menurut statistik, 5 bulan sebelum dalam tahun 2015 ammonium sulfat eksport lebih daripada 2.27 juta tan, jumlah eksport dijangka tahun ini dijangka melebihi 5 juta tan, lagi meningkat dengan ketara.

Ammonium sulfat pengeluaran dan eksport telah menjadi status kuasa dunia di China, terutamanya dalam pasaran memainkan peranan yang dominan di rantau ini. Dari Amerika Syarikat dan Asia Tenggara pengimport dan pengeksport maklumat maklum balas menunjukkan bahawa ammonium Antarabangsa harga pasaran Qi Sheng tahun ini, harga pasaran yang lebih antarabangsa adalah sentiasa lebih tinggi daripada tempatan 10% dan eksport kekal arah aliran pertumbuhan dalam separuh kedua, yang berada dalam kegawatan ekonomi domestik dan antarabangsa tahun ini, pasaran domestik ammonium sulfat dapat diteruskan untuk mengambil salah satu daripada sebab-sebab utama.

Fuqing dari pemeriksaan dan Kuarantin Biro telah dimaklumkan bahawa perusahaan eksport ammonium sulfat yang pertama di wilayah Fujian pada suku pertama tahun ini keluar Chen Yiu Loong 129 hari, 75,900 Tan, $ 10.128 juta nilai kelompok, telah kedua-duanya melebihi tahun lepas jumlah eksport.

Yingkou, Liaoning, pengeksport berkata, eksport ammonium dalam 3 tahun kebelakangan, pertumbuhan tahunan lebih daripada 10%. Sementara itu, permintaan untuk negara-negara untuk menyekat eksport Nadir bumi industri industri menurun, tajam pertumbuhan eksport dan kejatuhan dalam permintaan untuk industri Nadir bumi telah berubah semula, corak eksport baja, troika yang menyokong pasaran. Di bumi nadir industri perlu menolak tetapi juga mewah harga terus jatuh, harga pasaran domestik bagi eksport keluar. Sebagai contoh lihat port beberapa besar tempatan pesanan harga pengeluar meningkat tidak lama lagi akan muncul dibesarkan di tanah besar, 3 ~ pada bulan Mei tahun ini sebagai tambahan kepada faktor-faktor bermusim pertumbuhan permintaan dalam negeri, beberapa arahan yang besar untuk pasaran semakin meningkat di Pelabuhan menyumbang kepada peranan mengangkat melebihi 44%, dan ketinggian hampir dua tahun. Dan tahun ini akan menjadi norma, industri mengambil lebih banyak terjejas oleh eksport.

Perjanjian Nadir bumi yang memandu harga

Pada bulan April tahun ini, Kementerian Kewangan telah mengeluarkan tarif Kastam Suruhanjaya Majlis Negeri yang berkaitan dengan penyelarasan notis tarif eksport, mengumumkan bahawa bermula 1 Mei untuk mengangkat Nadir, tungsten, molibdenum yang kaya dan lain-lain produk eksport duti. Bagi dunia terbesar pengeluar dan pengeksport Nadir dalam kes China, Ber pembatalan tarif kepentingan semula jadi. Sementara itu, pengguna Nadir bumi enterprise sebagai ammonium sulfat, Ber tawaran baru juga membawa ammonium sulfat plus ammonium yang sedia ada perubahan corak penggunaan akan memainkan peranan yang penting.

Data menunjukkan bahawa separuh pertama tahun ini, pengurusan kuota eksport Nadir bumi China, pemulihan ekonomi Amerika Syarikat dan banyak faktor lain, China pengeluar dominan Inner Mongolia Nadir bumi eksport melonjak, dieksport Tan 2663.8 Nadir, peningkatan sebanyak 36.5%. Amerika Syarikat, Jepun dan lain-lain jumlah negara Nadir bumi pertumbuhan eksport ke Jepun Nadir bumi untuk eksport meningkat kira-kira 130%.

Dalam eksport Nadir bumi tugas telah dibatalkan, pada 14 Mei, Kementerian Tanah dan sumber-sumber yang dikeluarkan Indeks 2015 kawalan undang-undang perlombongan jumlah Nadir bumi. Paparan Pekeliling pada tahun 2015, indeks perlombongan Nadir bumi perlombongan (Nadir bumi oksida REO) kawalan jumlah sebanyak 105,000 tan, tidak berubah daripada 2014, lebih tinggi pada tahun 2013, jumlah indeks sebanyak 11,000 tan.

Dalam hal ini, penganalisis berkata Indeks perlombongan tahun lepas dan nombor yang sama, dan memansuhkan tarif dan eksport kuota pada eksport Nadir bumi sedikit. Tetapi dalam jangka panjang, akan kenyataan mengenai keadaan kawalan ke atas Indeks perlombongan Nadir bumi dan Condongkan kepada perusahaan besar Nadir bumi. China bumi jarang berlaku pemisahan kapasiti sedang dilombong agregat atau pelan operasi pengeluaran 5 ~ 8 kali. Untuk memelihara sumber dan alam sekitar, kawalan dan kelunturan membuka pelan pelaksanaan dasar.

Adalah difahamkan bahawa Nadir bumi di China mempunyai dua Utara-Selatan, perlombongan mineral Nadir bumi di utara adalah tidak diperlukan untuk ammonium sulfat, dan kawasan-kawasan di bahagian selatan dan berat Nadir bumi, tertumpu di Jiangxi, Guangdong, Guangxi, Hunan, Sichuan, Hubei, perlombongan Nadir bumi menggunakan ammonium sulfat sebagai bahan mentah, perlombongan pengeluaran 1 tan metrik bijih Nadir bumi adalah kira-kira 5 tan ammonium sulfat , tinggi kira-kira 8 tan. Perlombongan perlu menggunakan ammonium sulfat pada kira-kira 150,000 tan setahun.

Menurut orang dalam, ammonium sulfat mempunyai tiga permintaan utama di pasaran, termasuk baja, dan eksport nadir. Daripada bilangan mutlak Nadir akaun sekurang-kurangnya, keseluruhan permintaan adalah kurang daripada 10%, tetapi kesan terakhir ammonium sulfat harga hebat. 2011 ammonium sulfat harga, salah satu sebab penting didorong oleh permintaan. pasaran Nadir bumi 2011 adalah sangat panas, harga berpaling berkali-kali pada tahun ini, mengambil api sulfur pasaran yang mencapai tahap kontrak ammonium sulfat yang sekali harga 1800 Yuan/tan. Ammonium sulfat harga mencecah rekod baru, membeli pengeluar Nadir bumi. Oleh itu, adalah tidak dapat dinafikan bahawa pertumbuhan pengeluaran pada masa hadapan akan menyokong ammonium sulfat industri untuk menjemput besar ditambah faktor.

Pakar-pakar menganggarkan bahawa permintaan industri 2015 ammonium sulfat dijangka melebihi 1.2 juta tan, walaupun tidak sebanyak yang terbesar dalam tahun-tahun sebelumnya, tetapi pasaran dijangka meningkat kesan leverage. Ammonium sulfat dalam bahan Nadir bumi, pada kos Bahagian kecil, mewah harga masih boleh tarik harga pasaran purata ammonium sulfat, jadi harga berteraskan industri leverage dalam ammonium sulfat industri dijangka akan dikukuhkan, sedikit peningkatan dalam permintaan kenaikan harga enjin disel, ammonium sulfat industri ini daripada kemerosotan dalam tahun ini juga akan memainkan peranan penting dalam meningkatkan.

Paras harga dijangka merekodkan tinggi

Ammonium sulfat harga lewat tahun ini, kerana masih ada 400,000 tan pada gred ammonium sulfat hasil sampingan separuh caprolactam yang kedua boleh meletakkan berkuat kuasa wujud beberapa faktor yang tidak menentu, seperti pasaran saham, perbezaan dalam pandangan mengenai masa depan dalam industri, tetapi kebanyakan orang kekal optimistik tentang masa depan.