Wengfu: Perlombongan bahan kimia "bayi"

"Apabila ia datang untuk menggunakan phosphogypsum, paling jelas adalah dengan menggunakan phosphogypsum untuk mengeluarkan bahan binaan, tetapi ia adalah semata-mata rendah tahap pembangunan. Phosphogypsum mengandungi banyak sumber yang bernilai, seperti sulfur, jika digunakan dengan baik, boleh bukan sahaja melegakan tekanan bekalan sumber yang terhad, tetapi juga untuk Syarikat untuk mewujudkan pertumbuhan keuntungan baru Tunjuk. "Wengfu apa Haoming dia Pengerusi Kumpulan, Selain itu, pendekatan keseluruhan Kumpulan terhadap pembangunan dan penggunaan phosphogypsum.


Sebagai salah satu syarikat terkemuka di China fosforus kimia industri, Kumpulan wengfu tidak banyak kerja-kerja komprehensif penggunaan phosphogypsum. "Diperolehi penerokaan, kami mendapati bahawa hanya melalui bahan kimia melalui inovasi teknologi pembangunan dan penggunaan phosphogypsum, dalam sisa pepejal boleh memaksimumkan fungsi setiap bahan, benar-benar boleh mencapai sumber kitar semula, sesuatu bayi seolah-olah tidak bernilai, menemui satu Anggaplah." Haoming dia berkata. Dalam kursus ini di bawah bimbingan wengfu Kumpulan memulakan amalan yang berani dan penemuan penting telah dibuat.


Terutamanya adalah penggunaan pengeluaran ammonium sulfat dari phosphogypsum dan kesan ekonominya telah dibentangkan 10 kali tahap pertumbuhan.


Wartawan ini telah belajar, teknologi wengfu Kumpulan Pengarah penyelidikan dan pembangunan teknologi baru, proses yang utama adalah metathesis reaksi dengan Gipsum melahirkan ammonium sulfat dan kalsium karbonat dan karbonat ammonium. Wengfu telah dibina menggunakan teknologi ini pada masa ini pengeluaran tahunan sebanyak 250,000 tan loji ammonium sulfat, dengan penggunaan Tahunan 520,000 tan phosphogypsum dan Tan 85,100 pengurangan karbon dioksida.


"Ini adalah pada masa ini cara terbaik untuk menggunakan phosphogypsum. Jika kita menggunakan pengeluaran bata Gipsum phosphogypsum begitu banyak, output adalah 50 juta Yuan, dan jika mereka menggunakan teknologi ini untuk memecahkan, menghasilkan output ammonium sulfat dan kalsium oksida boleh mencecah lebih daripada 400 juta Yuan. Tidak sama idea, teknologi berbeza, phosphogypsum yang telah meningkat nilai sebanyak hampir 10 kali. Inilah kuasa teknologi. Majukan phosphogypsum, mesti ada manfaat kepada tahan. "Haoming dia berkata. Menurutnya, pada masa ini zarah ammonium sulfat pada harga antarabangsa telah berjaya menjual untuk $ 300/tan.


Satu lagi teknik adalah dengan menggunakan phosphogypsum yang menghasilkan asid sulfurik dan limau nipis. Difahamkan bahawa teknologi ini adalah dehidrasi di phosphogypsum oleh penggantungan cair air dan Gipsum kontang, masukkan reaktor calciner penggantungan unik dengan penguraian, amalkan campuran gas sulfur dioksida daripada sistem asid sulfurik, diperolehi melalui penyucian, transformasi, menarik asid sulfurik. Pada masa ini, mengikut kursus teknikal ini, wengfu telah membina kapasiti pengeluaran tahunan sebanyak 5000 Tan phosphogypsum penguraian dan peranti perintis Pemanas, melalui pengoptimuman parameter asas, menyediakan asas untuk perindustrian.


"Phosphogypsum mengandungi jumlah sulfur yang besar, dalam satu tangan telah menghakis yang kuat kerana masalah besar asid, dibawa ke tempat simpanan sementara di sisi lain, sulfur dan pengeluaran baja fosfat dan kekurangan sumber-sumber yang penting, setiap tahun bagi pengeluaran ammonium untuk mengimport berjuta-juta tan sulfur. Terutamanya di tahun-tahun kebelakangan, harga yang tinggi untuk sulfur, beban berat kepada perusahaan dan keadaan. Oleh itu, jika proses pereputan asid phosphogypsum, benar-benar adalah satu perkara yang berfaedah. "Haoming dia berkata. Wartawan yang mendapat tahu bahawa, pada tahun 2010, wengfu yang dilaburkan 430 juta Yuan pada satu set peralatan, pengekstrakan sulfat dari phosphogypsum, menggunakan 1.5 juta ton daripada fosforus Gipsum melahirkan 600,000 tan asid sulfurik.


Kumpulan Wengfu yang menggunakan penguraian kimia daripada phosphogypsum digunakan penerokaan ketiga phosphogypsum yang menghasilkan asid sulfurik dan kalsium karbida. Teknologi adalah dengan menambah ejen reducing, reaksi penguraian dalam Relau Arka yang timbul, yang melepaskan sulfur dioksida, yang kalsium oksida, kalsium oksida dan bahan-bahan karbon yang diperolehi selepas reaksi kalsium karbida, kalsium karbida. Kalsium karbida adalah kimia bahan mentah penting, permintaan Tahunan semasa domestik sebanyak kira-kira 10 juta tan, harga 5000 Yuan/Tan, maka phosphogypsum digunakan untuk menghasilkan sulfurik asid dan kalsium karbida manfaat ekonomi ketara.


Di samping itu, penggunaan pengeluaran sulfat kalium dari phosphogypsum wengfu sedang meneroka cara baru untuk berfikir. Mengikut beliau Haoming diperkenalkan sebelum United Kingdom dan Jepun, dan India, bekas Kesatuan Soviet yang mempunyai pengeluaran fosforus Gipsum kalium sulfat dan kalium klorida penukaran kaedah diteliti, membincangkan prinsip-prinsip dan proses parameter. Menggunakan kaedah ini, penggunaan phosphogypsum boleh menjadi sehingga 65% ~ 70%, untuk menghasilkan sulfat kalium adalah baja berkualiti tinggi, dan ini hasil sampingan penapaian ammonium klorida, kalsium karbonat juga boleh dibuat daripada bahan-bahan mentah baja dan simen. Sementara itu, pengeluaran penggunaan tenaga yang rendah, pelaburan yang rendah, hampir tiada "tiga sisa" tanpa mengira point of view yang ekonomi dan alam sekitar akan layak kenaikan pangkat.


Pegawai Kumpulan Wengfu memberitahu wartawan bahawa semasa wengfu Gipsum fosforus yang digunakan adalah 63%, jauh melebihi tahap yang diperlukan oleh negara. Wengfu sendiri diminta supaya berharap dalam tempoh "Dua belas lima", penggunaan phosphogypsum boleh dicapai 100%.


Walau bagaimanapun, memberitahu pemberita beliau Haoming dan, walaupun banyak sumber-sumber tenaga manusia dan bahan untuk penyelidikan dan penerokaan, ekonomi pulangan juga telah dibuat, tetapi hanya pada kekuatan mereka sendiri adalah terlalu lemah. Beliau berpandangan, penggunaan menyeluruh phosphogypsum perlu melampirkan sangat penting untuk Jabatan Negeri berkenaan, terdiri daripada berkenaan Sains dan Teknologi Penyelidikan bersama yang dijalankan oleh Panel dan Setkan seluruh industri usaha-usaha untuk menyelesaikan masalah ini.


"Membangunkan ekonomi Pekeliling, persekitaran yang sihat dan membina kimia hijau, adalah perniagaan, usahawan satu tanggungjawab. Ini adalah perkara-perkara baik yang tidak terhingga, dan kita akan bersabar dengannya dan melakukan yang terbaik. "Haoming dia berkata.